IOT en ScoolSensors365

 

Voor een goed inzicht in het binnenklimaat van schoolklassen heeft MijnBedrijf365 een dashboard ontwikkeld wat een totaal overzicht geeft van CO2-metingen in de school. De metingen worden gedaan via draadloze sensoren gemonteerd in alle klaslokalen. Het dashboard met de status voor alle lokalen is beschikbaar voor het hele team van de school en bijvoorbeeld ook voor de directie. Het dashboard is ook op afstand in te zien.

Door het onderling delen van de metingen via een praktisch dashboard ontstaat er meer en beter aandacht voor het belang van het binnenklimaat op school (een standalone CO2 meting in een lokaal  wordt snel vergeten en er is geen vergelijk met wat goed werkt bij anderen). Er kan zo ook een goede vorm van competitie op school ontstaan om samen te werken aan verbetering van het klimaat binnen de school. Het belang van een goed binnenklimaat kan ook besproken worden met de leerlingen om ze te betrekken bij deze gezamenlijke inspanning voor verbetering. CO2 op zich is geen probleem in de lucht maar het is een hele goede maat voor voldoende frisse lucht en ventilatie in een ruimte, daarom is dit de juiste manier van meten.

Technische uitvoering

  • De CO2 sensoren zijn draadloos en hebben slechts één keer in de vier jaar (gemiddeld) nieuwe batterijen nodig
  • De uitwisseling van data van de sensoren naar het dashboard gaat via een veilige LoRaWAN (IOT) verbinding
  • Het ScoolSensors dashboard is beschikbaar in een browser van een computer en op een mobiel apparaat zoals een telefoon of tablet
  • Het dashboard geeft een overzicht van de huidige status, min/max waarde per ruimte per dag en min/max waarde per ruimte voor de afgelopen zeven dagen (voor een beter overzicht van welke ruimte het goed doet en welke minder), een dashboard op een groot scherm in een centrale ruimte is een optie
  • Naast CO2 kunnen de sensoren temperatuur, luchtvochtigheid, licht en aanwezigheid meten (een multi functionele sensor)
  • Het dashboard geeft alleen meldingen en alarmen als een ruimte ook echt wordt gebruikt via de aanwezigheidsdetectie (daardoor geen valse alarmen)
  • De min/max overzichten geven ook alleen de waarden weer waar de ruimte werkelijk in gebruik was (geen min/max waarden in de avond of in het weekend die er niet toe doen)

Meer informatie? Mail naar info@mijnschool365.nl