Hoe werkt wachtwoord beheer (password manager)
Om gedoe met het onthouden van wachtwoorden te voorkomen en om veiliger te werken in de cloud is het werken met een “Password Manager” (wachtwoord beheer) vandaag de dag niet meer weg te denken.
Iedereen kent dat wel, papiertje en documenten op de pc met wachtwoorden, zie het maar eens goed en veilig bij te houden.
Gelukkig is er een goede oplossing door wachtwoorden in een centrale kluis op te slaan waar alleen jijzelf bij kunt. In deze blog de beginselen van het gebruik van Bitwarden voor beheer van al jouw wachtwoorden (en meer).
Een password manager is een centrale kluis met één hoofdwachtwoord waarmee je al je andere wachtwoorden veilig kunt opslaan en en weer kunt ontsluiten. Dit zorgt er voor dat je nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden om op al jouw websites en webshops te kunnen aanmelden. Een plugin of extensie voor de gebruikte browser, zoals Edge of Chome, zorgt er ook nog eens voor dat dit automatisch kan worden ingevuld in de aanmeldpagina’s van alle door jou gebruikte websites, het zorgt dus ook voor meer gemak en minder tijdverslies.
Starten met (gratis) Bitwarden
Een gratis persoonlijke kluis aanmaken kan via de pagina https://vault.bitwarden.com/#/register
Belangrijk: kies een hoofdwachtwoord wat niemand buiten jou weet, wat heel veilig is (voldoende lang en niet te raden) en je toch zelf goed kunt onthouden. Onthoud dit hoofdwachtwoord goed want niemand kan je helpen als je dit wachtwoord niet meer weet!
Jouw wachtwoordkluis bevindt zich in de Cloud en doordat het is versleuteld met het wachtwoord wat alleen jij weet kan er niemand bij, ook Bitwarden zelf niet. Je kun nu voortaan naar jouw webkluis via de link https://vault.bitwarden.com/#/
Installeren Bitwarden Apps en Extensies/Plugins
Voor Windows 10, Mac, Android en Apple iOS zijn er applicatie of plugins/extensies die het werken met wachtwoorden vergemakkelijken.
Installeer deze bij voorkeur niet vanaf de website van Bitwarden (hoewel dat wel kan) maar via de App Store van jouw platform(s). Deze versies zijn vaak meer uptodate en updaten ook vanzelf.
Links voor de verschillende platformen:
Windows 10 – https://www.microsoft.com/nl-nl/p/bitwarden/9pjsdv0vpk04?activetab=pivot:overviewtab
Mac / iOS – https://apps.apple.com/nl/app/bitwarden-wachtwoordbeheerder/id1137397744
Google Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.x8bit.bitwarden&hl=nl&gl=US
Google Chrome (webbrowser) – https://chrome.google.com/webstore/detail/bitwarden-free-password-m/nngceckbapebfimnlniiiahkandclblb
Microsoft Edge (webbrowser) – https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/bitwarden-gratis-wachtw/jbkfoedolllekgbhcbcoahefnbanhhlh?hl=nl-NL
Vastleggen van wachtwoorden en identiteiten
Identiteiten
In Bitwarden kun je naast wachtwoorden ook jouw identiteiten vastleggen. Hiermee kun je dan snel formulieren invullen met jouw gegevens zoals naam, adres enz. bijvoorbeeld bij aanmelden voor een account in een webshop.
Logins
Bitwarden kan zelf veilige wachtwoorden genereren voor nieuwe logins die je wil maken bijvoorbeeld voor een webshop.
Als je aanmeldt op een bestaande webshop dat biedt Bitwarden ook de mogelijkheid dit wachtwoord aan de kluis toe te voegen.
Automatisch aanmelden
Ga je aanmelden op een website of webshop dan zal de Bitwarden extensie of plugin (Edge of Chrome Browser) het account en wachtwoord opzoeken en indien ingesteld dit automatisch invullen. Dit scheelt enorm veel tijd omdat je nooit meer wachtwoorden hoeft op te zoeken.
Als u al uw websites hebt opgeslagen in Bitwarden is dit tevens een makkelijke manier om een site terug te vinden. U hoeft dan geen favorieten in uw browser meer te bewaren. U zoekt in Bitwarden naar de naam van de site die u wilt bezoeken en klikt direct op “openen”, de site wordt dan in een nieuwe tab van de browser geopend. Werkt u tijdelijk op een andere computer dan kunt u nog steeds bij al uw sites als de Bitwarden extensie is geinstalleerd, handig!
Overstappen van een andere password manager
Bitwarden heeft belangrijke voordelen boven commerciele wachtwoord beheer programma’s zoals LastPass (hierover nu geen details) en scheelt aanzienlijk in de kosten (voor persoonlijk gebruik).
Gebruikt u al een wachtwoord beheer programma zoals bijvoorbeeld Lastpass, dan is het mogelijk de wachtwoorden te importeren in Bitwarden.
Meer met Premium
Een Premium account van Bitwarden kost slechts 10 dollar per jaar en biedt extra functies zoals extra beveiliging met 2FA, werkt met beveiligingssleutels zoals Yubikey en heeft de mogelijkheid van “Emergency Access” waarmee je een vertrouwd iemand toegang kunt geven in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis terecht komt).
Ook is een familie abonnement mogelijk met zes accounts en iedereen de premium functies voor privé gebruik. Zie de info op https://bitwarden.com/pricing/
Versies voor bedrijven
Daarnaast zijn er versies speciaal voor bedrijven in twee smaken “teams” en “enterprise”. Deze versies geven mogelijkheden voor delen van bepaalde wachtwoorden in groepen binnen het bedrijf. Belangrijk voor niet persoonlijke wachtwoorden en bij overnemen van taken van bijvoorbeeld iemand die ziek is. De Enterprise versie heeft mogelijkheden voor reset van wachtwoorden van werknemers door een beheerder en kan ook aanmelden via SSO (single signon) middels een bedrijfsaccount. Zie info op https://bitwarden.com/pricing/business/
Voor meer info, de aanschaf van bedrijfslicenties via CSP (maandelijks/flexibel) of een training voor een groep binnen uw bedrijf neem contact op: MijnBedrijf365 / Rob Kooiman / info@mijnbedrijf365.nl